Pentru ce este bună vitamina d3?

Pentru ce este bună vitamina d3

Vitamina D este o vitamina esentiala care ajuta la reglarea calciului si fosforului din organism. De asemenea, joacă un rol în menținerea structurii osoase adecvate.
Există diferite forme de vitamina D, inclusiv ergocalciferol (vitamina D2) și colecalciferol (vitamina D3). Vitamina D se găsește în pește, ouă și lapte fortificat. De asemenea, se face în piele atunci când este expus la lumina soarelui. În perioadele de lumină solară, vitamina D este stocată în grăsimi și apoi eliberată atunci când lumina soarelui nu este disponibilă.
Suplimentele de vitamina D sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata și a preveni deficiența de vitamina D. Persoanele care nu au suficient soare și persoanele care au 65 de ani sau mai mult sunt expuse riscului de deficiență. Oamenii folosesc, de asemenea, vitamina D pentru oasele slabe și fragile, boli de inimă, astm, febra fânului și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină multe dintre aceste utilizări. De asemenea, nu există dovezi solide care să susțină utilizarea suplimentelor de vitamina D pentru COVID-19. Dar este important să se mențină un nivel sănătos de vitamina D. Acest lucru se poate face luând zilnic 400-1000 UI de vitamina D sau petrecând 15-30 de minute la soare în fiecare zi.

Vitamina D3 este eficienta pentru:


O tulburare osoasă rară, moștenită, marcată de niveluri scăzute de fosfat în sânge (hipofosfatemie familială). Luarea unor forme specifice de vitamina D, numite calcitriol sau dihidrotachisterol, pe cale orală, împreună cu suplimente de fosfat, este eficientă pentru tratarea tulburărilor osoase la persoanele cu niveluri scăzute de fosfat în sânge.
Paratiroidă subactivă (hipoparatiroidism). Luarea pe cale orală a unor forme specifice de vitamina D, numite dihidrotachisterol, calcitriol sau ergocalciferol, este eficientă pentru creșterea nivelului de calciu din sânge la persoanele cu niveluri scăzute ale hormonului paratiroidian.
Înmuierea oaselor (osteomalacie). Luarea vitaminei D3 pe cale orală este eficientă pentru tratarea acestei afecțiuni.
O tulburare osoasă care apare la persoanele cu boală de rinichi (osteodistrofie renală). Administrarea unei forme specifice de vitamina D, numită calcitriol, pe cale orală ajută la gestionarea nivelului scăzut de calciu și la prevenirea pierderii osoase la persoanele cu insuficiență renală.
Rahitism. Consumul de vitamina D pe cale orală este eficient pentru prevenirea și tratarea rahitismului. O formă specifică de vitamina D, numită calcitriol, ar trebui utilizată la persoanele cu insuficiență renală.
Deficit de vitamina D. Consumul de vitamina D pe cale orală este eficient pentru prevenirea și tratarea deficienței de vitamina D.


Eficientă pentru:


Pierderea osoasă la persoanele care iau medicamente numite corticosteroizi. Consumul de vitamina D pe cale orală previne pierderea osoasă la persoanele care iau medicamente numite corticosteroizi. De asemenea, administrarea de vitamina D singură sau cu calciu pare să îmbunătățească densitatea osoasă la persoanele cu pierderi osoase existente cauzate de utilizarea corticosteroizilor.
Oasele slabe și fragile (osteoporoză). Luarea vitaminei D3 pe cale orală împreună cu calciul pare să ajute la prevenirea pierderii osoase și a rupurilor osoase la persoanele cu osteoporoză.
Psoriazis. Aplicarea vitaminei D sub formă de calcitriol, calcipotrienă, maxacalcitol sau paricalcitol pe piele poate ajuta la tratarea psoriazisului în plăci. Aplicarea vitaminei D împreună cu corticosteroizi pare să funcționeze mai bine decât aplicarea vitaminei D sau a corticosteroizilor singuri. Dar administrarea de vitamina D pe cale orală nu pare să ajute.
Eeficient pentru:
Cavități. Consumul de vitamina D2 sau D3 pe cale orală reduce riscul de carii cu 36% până la 49% la sugari, copii și adolescenți.
Insuficienta cardiaca. Consumul de vitamina D pe cale orală poate ajuta la reducerea riscului de apariție a insuficienței cardiace la unii oameni. Dar nu pare să ajute pacienții care au deja insuficiență cardiacă.
Pierderea osoasă la persoanele cu paratiroidă hiperactivă (pierderea osoasă legată de hiperparatiroidism). Consumul de vitamina D3 pe cale orală pare să reducă nivelul hormonului paratiroidian și pierderea osoasă la persoanele cu o afecțiune numită hiperparatiroidism.
Infecția căilor respiratorii. Consumul de vitamina D pe cale orală ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii la copii. Dar administrarea vitaminei D în timpul sarcinii nu pare să reducă riscul acestor infecții la copii după naștere. De asemenea, nu ajută la prevenirea infecțiilor la adulți.
Prevenirea pierderii dinților (retenția dentară). Consumul de calciu și vitamina D3 pe cale orală pare să prevină pierderea dinților la persoanele în vârstă.

Posibil ineficient pentru:


Boala de inima. Persoanele cu niveluri scazute de vitamina D in sange par sa aiba o sansa mai mare de a dezvolta boli de inima. Dar administrarea unui supliment de vitamina D nu pare să prevină bolile de inimă, atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau alte evenimente grave legate de inimă la majoritatea oamenilor.
Boală critică (traumă). Administrarea de vitamina D persoanelor cu niveluri scăzute de vitamina D care se află în spital cu o boală critică nu le face mai probabil să trăiască.
Fracturi. Consumul de vitamina D pe cale orală nu pare să prevină fracturile la persoanele în vârstă care NU au osteoporoză.
Tensiune arterială crescută. Consumul de vitamina D pe cale orală nu pare să scadă tensiunea arterială la majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială. Dar ar putea ajuta oamenii care au un nivel foarte scăzut de vitamina D în sânge.
O tulburare psihică marcată de halucinații și delir (psihoză). Consumul de vitamina D pe cale orală nu pare să amelioreze simptomele psihozei la adulți.
Cancer de prostată. Consumul de vitamina D pe cale orală nu pare să reducă progresia cancerului sau decesul din cauza cancerului de prostată.
Tuberculoză. Luarea vitaminei D pe cale orală nu ajută la vindecarea tuberculozei sau la atenuarea acesteia.

Există interes în utilizarea vitaminei D pentru o serie de alte scopuri, dar nu există suficiente informații de încredere pentru a spune dacă ar putea fi utilă.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.